Jordan Parnass Digital Architecture (JPDA) is now known as Circular logo

American Apparel: Covent Garden

London, UK • 2007

American Apparel: Covent Garden

London, UK • 2007

Circular logo

Two shopfronts combine to create a Covent Garden home for a stylish fashion outpost.

American Apparel and Circular scoured the Covent Garden’s small historic shopfronts for years looking for a space which reflects the company’s unique brand sensibility while accommodating the vast and constantly expanding product line. While no single shopfront was adequate, two adjoining spaces were deemed usable once the retail floor was expanded into the existing cellars. The patchwork historic nature of the space was embraced by exposing the existing brick walls in juxtaposition with new finishes, fixtures and merchandise.

In the course of bringing two different spaces together the major challenges revolved around creating a uniform retail space reflecting American Apparel’s brand sensibility. A major element was the insertion of a new powder-coated steel stair and balustrade, which combined with Tenant-supplied super graphics funnels customers to the lower level retail area. Integrating American Apparel’s fixture system with the existing masonry structure presented a unique challenge. Through the playful use of powder-coated gridwall attached to the masonry with a custom painted steel structure, the irregular space was able to support the Client’s requirement for low-cost yet dense merchandising.

Special care was used to choose the final finishes throughout the space. Through distressed oak floors, exposed painted brick walls, and quirky colors, the typical American Apparel palette is ‘warmed up’ to create a more neighborhood-like feel. Through the use of low-cost materials and the exposure of the building’s original qualities, Circular was able to translate American Apparel’s widely recognized brand into Covent Garden’s distinct neighborhood.

While other retailers have a "one size fit all" conception of design and space, Circular takes pride in delivering a bespoke environment with the use of American Apparel’s kit of parts. The fusing of both American Apparel’s global brand and local sensibility translates into a unique experience in Covent Garden.

American Apparel and Circular scoured the Covent Garden’s small historic shopfronts for years looking for a space which reflects the company’s unique brand sensibility while accommodating the vast and constantly expanding product line. While no single shopfront was adequate, two adjoining spaces were deemed usable once the retail floor was expanded into the existing cellars. The patchwork historic nature of the space was embraced by exposing the existing brick walls in juxtaposition with new finishes, fixtures and merchandise.

In the course of bringing two different spaces together the major challenges revolved around creating a uniform retail space reflecting American Apparel’s brand sensibility. A major element was the insertion of a new powder-coated steel stair and balustrade, which combined with Tenant-supplied super graphics funnels customers to the lower level retail area. Integrating American Apparel’s fixture system with the existing masonry structure presented a unique challenge. Through the playful use of powder-coated gridwall attached to the masonry with a custom painted steel structure, the irregular space was able to support the Client’s requirement for low-cost yet dense merchandising.

Special care was used to choose the final finishes throughout the space. Through distressed oak floors, exposed painted brick walls, and quirky colors, the typical American Apparel palette is ‘warmed up’ to create a more neighborhood-like feel. Through the use of low-cost materials and the exposure of the building’s original qualities, Circular was able to translate American Apparel’s widely recognized brand into Covent Garden’s distinct neighborhood.

While other retailers have a "one size fit all" conception of design and space, Circular takes pride in delivering a bespoke environment with the use of American Apparel’s kit of parts. The fusing of both American Apparel’s global brand and local sensibility translates into a unique experience in Covent Garden.

DESIGN TEAM

Sean Karns, Darrick Borowski, Randy Plemel

CONTRACTORS

Primary Contractor: SAJO; Electrical: SES

PHOTOGRAPHER

David Churchill


American Apparel and Circular scoured the Covent Garden’s small historic shopfronts for years looking for a space which reflects the company’s unique brand sensibility while accommodating the vast and constantly expanding product line. While no single shopfront was adequate, two adjoining spaces were deemed usable once the retail floor was expanded into the existing cellars. The patchwork historic nature of the space was embraced by exposing the existing brick walls in juxtaposition with new finishes, fixtures and merchandise.

In the course of bringing two different spaces together the major challenges revolved around creating a uniform retail space reflecting American Apparel’s brand sensibility. A major element was the insertion of a new powder-coated steel stair and balustrade, which combined with Tenant-supplied super graphics funnels customers to the lower level retail area. Integrating American Apparel’s fixture system with the existing masonry structure presented a unique challenge. Through the playful use of powder-coated gridwall attached to the masonry with a custom painted steel structure, the irregular space was able to support the Client’s requirement for low-cost yet dense merchandising.

Special care was used to choose the final finishes throughout the space. Through distressed oak floors, exposed painted brick walls, and quirky colors, the typical American Apparel palette is ‘warmed up’ to create a more neighborhood-like feel. Through the use of low-cost materials and the exposure of the building’s original qualities, Circular was able to translate American Apparel’s widely recognized brand into Covent Garden’s distinct neighborhood.

While other retailers have a "one size fit all" conception of design and space, Circular takes pride in delivering a bespoke environment with the use of American Apparel’s kit of parts. The fusing of both American Apparel’s global brand and local sensibility translates into a unique experience in Covent Garden.

Two shopfronts combine to create a Covent Garden home for a stylish fashion outpost.

American Apparel and Circular scoured the Covent Garden’s small historic shopfronts for years looking for a space which reflects the company’s unique brand sensibility while accommodating the vast and constantly expanding product line. While no single shopfront was adequate, two adjoining spaces were deemed usable once the retail floor was expanded into the existing cellars. The patchwork historic nature of the space was embraced by exposing the existing brick walls in juxtaposition with new finishes, fixtures and merchandise.

In the course of bringing two different spaces together the major challenges revolved around creating a uniform retail space reflecting American Apparel’s brand sensibility. A major element was the insertion of a new powder-coated steel stair and balustrade, which combined with Tenant-supplied super graphics funnels customers to the lower level retail area. Integrating American Apparel’s fixture system with the existing masonry structure presented a unique challenge. Through the playful use of powder-coated gridwall attached to the masonry with a custom painted steel structure, the irregular space was able to support the Client’s requirement for low-cost yet dense merchandising.

Special care was used to choose the final finishes throughout the space. Through distressed oak floors, exposed painted brick walls, and quirky colors, the typical American Apparel palette is ‘warmed up’ to create a more neighborhood-like feel. Through the use of low-cost materials and the exposure of the building’s original qualities, Circular was able to translate American Apparel’s widely recognized brand into Covent Garden’s distinct neighborhood.

While other retailers have a "one size fit all" conception of design and space, Circular takes pride in delivering a bespoke environment with the use of American Apparel’s kit of parts. The fusing of both American Apparel’s global brand and local sensibility translates into a unique experience in Covent Garden.

DESIGN TEAM

Sean Karns, Darrick Borowski, Randy Plemel

CONTRACTORS

Primary Contractor: SAJO; Electrical: SES

PHOTOGRAPHER

David Churchill

Print
Uncheck 'Print headers and footers' for best results.

Breakpoint: small Breakpoint: medium Breakpoint: large
Container Padding:
Column width:
Gutter:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12