Jordan Parnass Digital Architecture (JPDA) is now known as Circular logo

The Flock

Haukeland, Norway • 2014

An interactive artwork serves as the iconic entry experience for Haukeland University Children's Hospital.

The project brief was to design an interactive artwork that would serve as an iconic entry experience for the new mental health wing of Haukeland University Children's Hospital.

The project site is the entrance area hallways on the ground floor level, which also serves as an internal connector to treatment rooms, the gymnasium and auditorium. 

The design criteria included establishing a dialogue with the interior architecture of the space, and developing a sensory installation that could engage both children and adults in a sophisticated manner. The concept of a distributed artwork that could exist as an overlay to the interior architecture was developed to create a unifying visual and experiential installation that could be engaged at multiple locations and by both groups and individuals. 

The project was developed as a collaboration with Moey Inc, who contributed technical expertise and a track record of successful installations in challenging, high traffic environments. 

The concept behind the installation was to use inviting human-scaled sheep forms as a warm counterpoint to the cool, sleek modern forms and surfaces of the hospital. The sheep are eager to interact with people, and encourage participants to touch, pet and speak with them. Light and sounds travel from sheep to sheep throughout the space, reinforcing the power of interaction and community.

The project brief was to design an interactive artwork that would serve as an iconic entry experience for the new mental health wing of Haukeland University Children's Hospital.

The project site is the entrance area hallways on the ground floor level, which also serves as an internal connector to treatment rooms, the gymnasium and auditorium. 

The design criteria included establishing a dialogue with the interior architecture of the space, and developing a sensory installation that could engage both children and adults in a sophisticated manner. The concept of a distributed artwork that could exist as an overlay to the interior architecture was developed to create a unifying visual and experiential installation that could be engaged at multiple locations and by both groups and individuals. 

The project was developed as a collaboration with Moey Inc, who contributed technical expertise and a track record of successful installations in challenging, high traffic environments. 

The concept behind the installation was to use inviting human-scaled sheep forms as a warm counterpoint to the cool, sleek modern forms and surfaces of the hospital. The sheep are eager to interact with people, and encourage participants to touch, pet and speak with them. Light and sounds travel from sheep to sheep throughout the space, reinforcing the power of interaction and community.

DESIGN TEAM

Jordan Parnass
Sean Karns
John Baker
Michael Yarinsky
Johannes Bochnig
Antoine Vacheron

Collaboration with Moey Inc.

CONSULTANTS

Technical Collaborators - Moey, Inc.


The project brief was to design an interactive artwork that would serve as an iconic entry experience for the new mental health wing of Haukeland University Children's Hospital.

The project site is the entrance area hallways on the ground floor level, which also serves as an internal connector to treatment rooms, the gymnasium and auditorium. 

The design criteria included establishing a dialogue with the interior architecture of the space, and developing a sensory installation that could engage both children and adults in a sophisticated manner. The concept of a distributed artwork that could exist as an overlay to the interior architecture was developed to create a unifying visual and experiential installation that could be engaged at multiple locations and by both groups and individuals. 

The project was developed as a collaboration with Moey Inc, who contributed technical expertise and a track record of successful installations in challenging, high traffic environments. 

The concept behind the installation was to use inviting human-scaled sheep forms as a warm counterpoint to the cool, sleek modern forms and surfaces of the hospital. The sheep are eager to interact with people, and encourage participants to touch, pet and speak with them. Light and sounds travel from sheep to sheep throughout the space, reinforcing the power of interaction and community.

Breakpoint: small Breakpoint: medium Breakpoint: large
Container Padding:
Column width:
Gutter:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12